Iedere woning heeft een kruipruimte. Vaak bevindt zich een kruipruimte onder de hal van je woning. Een kruipruimte wordt bijvoorbeeld gebruikt om onder de vloer in je woning te komen. Bijvoorbeeld voor het verleggen van leidingen. Maar ook voor het isoleren van een vloer. Een goed geïsoleerde vloer biedt veel comfort en zorgt voor een besparing op je energierekening.  Wanneer je gemakkelijk in de kruipruimte komen kan je eenvoudig vloerisolatie aanbrengen door het isolatiemateriaal direct onder de vloer te plaatsen. Welk isolatiemateriaal je nodig hebt hangt af van het materiaal waar je vloer van gemaakt is. Je kan je vloer bijvoorbeeld isoleren met glaswol, steenwol of PIR platen.

 

Vloerisolatie bij een houten vloer
Wanneer jij een betonnen vloer hebt in je woning kan je dikwijls kou ervaren. Je kan de betonvloer isoleren om optrekkende kou vanuit de kruipruimte tegen te gaan. Dit kun je het beste doen met vloerisolatie platen. Deze methode heeft een aantal voordelen. Zo zijn deze platen zijn vaak eenvoudig te bevestigen. Daarnaast bieden de platen een hoge isolatiewaarde.  Zeker als je kiest voor PIR platen. Deze vloerisolatieplaten zijn goed bestand tegen het vochtige klimaat van een kruipruimte. Ook als je geen dikke isolatie wilt, maar wel een hoge isolatiewaarden zijn PIR platen de beste keuze. Ze zijn wat duurder in aanschaf, maar hebben een veel hogere isolatiewaarde. Je kunt daardoor een dunne plaat gebruiken, maar toch een hoge isolatiewaarde bereiken. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te bevestigen. Met speciale isolatielijm bevestig je de platen tegen de onderzijde van de muur. Ook isolatiedoorns zijn een methode om de platen te bevestigen. Met een boor schroef je de platen dan vast. 

 

Een houten vloer isoleren
Heb jij een houten vloer bovenop de kruipruimte, dan is PIR isolatie juist geen goed idee.  Bij een houten vloer moet de ruimte hebben om te kunnen ademen, om zo vochtproblemen te voorkomen. Met een dicht materiaal zoals een PIR-plaat sluit je dit vocht juist op en verstik je de constructie. Je moet bij een houten vloer juist gebruik maken van open isolatiemateriaal. Te denken valt aan steenwol, glaswol of minerale wol met folie. Dit materiaal breng je aan tussen de balken en laat het overal zo goed mogelijk aansluiten. Vaak is het beste om het materiaal iets ruimer af te snijden. De extra lengte zorgt ervoor dat het materiaal goed klemt tussen de balken.
 

Isoleer ook direct je buizen in de kruipruimte
Ga je de kruipruimte in voor vloerisolatie? Sla dan twee vliegen in één klap en plaats ook meteen buisisolatie. Met buisisolatie isoleer je zeer eenvoudig leidingwerk. Om de isolatie in je huis helemaal te optimaliseren, kies je ook voor dakisolatieplaten. Zo is je hele huis goed geïsoleerd.